OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Einar Dogger (26) om romteknologiåret: Veldig godt tilrettelagt undervisning

Sju år har gått siden han gikk på romteknologilinja. – Det var et lærerikt år, skolen har dyktige og greie lærere som la godt til rette for å ta ekstra undervisning på ettermiddager og i helger om man ville det, sier Einar Dogger fra Bærum.

Av Marianne Lovise Strand

Jeg valgte en veldig lang utdanningsvei, og endret retning underveis, men det var så absolutt verdt det, sier Einar Dogger fra Bærum, som stortrives i jobben. Privat foto  Han var bare 17 år da han flyttet nordover og det var første gang han bodde hjemmefra.    

- Det var jo veldig spennende å flytte så langt bort og til et helt nytt sted, sier Einar. Andøya, og spesielt Andenes, er kjent for å ha mye vind og vær. Det visste han ikke på forhånd.

- Jeg kunne gå på butikken og være helt våt på den ene siden av kroppen og tørr på den andre, men jeg trivdes godt i nord, ler han. De aller fleste elevene på romteknologilinja er tilflyttet stedet og bor på hybler.

- Alle andre ble plutselig mye mer viktig for meg, både medstudenter og lærere, siden vi var i omtrent samme situasjon, sier han. Han trekker fram helgeskole og ettermiddagsundervisning som noe veldig positivt, og som nesten alle i klassen benyttet seg av. Dette var et tilbud elevene fikk for å få hjelp til å komme inn på videre studier. Ifølge Einar fikk alle som ønsket å studere videre på universitetet, all den kompetansen de hadde behov for i løpet av tida på Andøy videregående skole.

- Det er mye jobb, men du slipper å gjøre alt på egen hånd. Skolen hadde satt av egne lærere til å hjelpe oss, sier han. Dette var et helt frivillig tilbud, selv tok Einar historie og fysikk, pluss ekstra matte.

- Hvilke andre steder går elevene på videregående frivillig på helgeskole? sier Einar. 

 

Endret retning

På romteknologilinjen fikk vi tilbud om frivillig undervisning på ettermiddager og i helger, det var fint å kunne ta andre fag som privatist ved siden av de øvrige fagene, sier Einar Dogger. Privat foto Etter skoleåret 2013/2014 har han opplevd og lært mye. Han bor nå i Norge, men har bodd flere år i utlandet.

 - Vi var faktisk fem-seks stykker fra klassen som dro til Wales og England for å studere artificial intelligence and robotic, sier han. Oversatt til norsk, handler det om kunstig intelligens og robotikk. De første to årene der, studerte han og arbeidet med sin bachelor innen temaet. Deretter ett år i en relevant jobb, før han igjen tok fatt på det siste året med studiene.

- Det ble til sammen fire år. I England arbeidet jeg for et firma som heter General Electric, som arbeider med systemene som er i fly, forklarer han. Einar opplevde arbeidserfaringen som veldig interessant, for ikke bare fikk han se og lære, men også være med på å utvikle og skape det som senere skulle benyttes i cockpitene i fly.

- Jeg har alltid vært veldig interessert i teknologi, helt fra jeg var liten og faren min arbeider med satellittkommunikasjon, sier han. Etter at han flyttet fra Wales, byttet Einar litt retning for å bli systemingeniør.

- Dette er et fagområde som står mellom de ulike fagdisiplinene og kunden, dette gir et helhetsperspektiv, forklarer han.

 

Spennende jobber

 Nå bor Einar i Kongsberg, der han har tatt en treårig-master i det som kalles science system engineering. Studiet legger opp til at man kan jobbe 50 prosent og studere 50 prosent.

Einar Dogger arbeider med mye forskjellig, og har blant annet vært med på å utvikle systemer for førerløse brøytebiler for Gardermoen flyplass. Privat foto - Jeg fikk meg jobb i et firma som heter Semcon Norge, det er kjempeinteressant, sier han. Og 26-åringen har virkelig fått være med på å utvikle store ting, som har en stor positiv konsekvens i samfunnsperspektiv.

- Det første jeg startet med i Semcon, var i et team der vi skulle utvikle førerløse brøytebiler for Gardermoen flyplass, sier han. Flyplassen er blant ti første i verden til å teste ut dette og brøytebilene skulle etter planen starte denne vinteren. Dette prosjektet ble så stort at det ble dannet et nytt, eget firma, Yeti Move, som jeg har gjort konsulentoppdrag for, sier han.

  På arbeidsplassen han nå har, får han tilpasse og arbeide med det han ønsker å gjøre. I starten var han mest interessert i utvikling og programmering, etter hvert som han fikk studert systems engineering, har Einar arbeidet mer med dette området.

- Det siste halvannet året har arbeidet gått mest ut på å være med på å videreutvikle medisinsk utstyr som skal benyttes i kreftbehandling ved Radiumhospitalet, sier han. De har arbeidet med å utarbeide en forbedret, ny teknologi innen proton-behandling i Norge. 

-  Det er jo veldig viktig å få best mulig kreftbehandlinger, og nå har jo Norge fått opprettet to protonstrålesentere, sier Einar. Det er snakk om svært kostbart utstyr i milliardklassen. Dermed slipper man å sende norske pasienter til Danmark og Sverige, som har vært eneste mulighet tidligere.

- Man prøver nå å få til en enda bedre løsninger for å forbedre det utstyret som Norge allerede har kjøpt inn, legger Einar til.

 

Verdt slitet

Det er store utviklingsmuligheter i selskapet Semcon. De ansatte arbeider ofte i team opp mot kunder som ønsker hjelp til å løse et problem eller en utfordring.

- Noen av kundene kommer til oss med en produktidé, som de ønsker å få hjelp til å få finne riktig løsning på og utvikle, det er givende, sier han. Etter at Einar var ferdig med masteren sin, ble han ansatt i samme firmaet som han hadde hatt sitt arbeid under utdanningen.

- Jeg har jo valgt å ta en veldig lang vei og brukt sju år på dette, siden jeg i begge studiene jeg valgte å ha arbeid ved siden av, sier Einar. Han legger til at selv om det har vært ganske arbeidsomt, så har det så absolutt vært verdt innsatsen for å kunne arbeide med noe han virkelig har interesse for.

Einar Dogger synes han har en veldig interessant jobb med stort utviklingspotensial. Privat foto